Mултивитамините и рискът от рак на гърдата

Милиони хора вземат мултивитамини и минерали всеки ден с надеждата да останат здрави или поне да намалят риска от вирусни заболявания. Една голяма област в момента изучава това как мултивитамините влияят върху рака на гърдата и намаляват ли риска от него. Има няколко научни доказателства, които документират положителното влияние на витамините и минералите върху такава диагноза.
С помощта на комбинирани данни от 161 608 жени в менопауза на възраст 50г.-79г. и група от 7728 жени, диагностицирани с инвазивен рак на гърдата се е провело проучване с мултивитамини. Анализите на резултатите показват връзка между употребата на мултивитамини с 30 процента намаляване на смъртността при диагностицираните жени.

Авторите признават, че връзката между приема на тази добавка и намалената смъртност няма причинно следствена връзка. Но е важно да се установи и проучи как са събрани данните. Какви точно витамини и минерали са давани на участниците в изследването? Разчита се на статистически анализ или на информация от участниците? И докато статистическите анализи са сложни, анализираните данни могат да бъдат силно променливи, особено когато става въпрос за респондентното вземане на информация.

Информацията относно използването на мултивитамини (с или без минерални вещества), се събира по стандартизиран начин за добавките, използвани са най-малко веднъж седмично за две седмици. Авторите подчертават, че не потвърждават, че са взимани редовно, както е указано на бутилка , така че това въвежда голяма променливост в резултатите.

Има много фактори, които могат да повлияят на процента смъртност при рак на гърдата, но се зима в предвид факторът мултивитамини, тъй като той е ключов в изследването. Точността на изследването варира поради това, но дава цялостна представа за положителното влияние на мултивитамините.

Повече от една трета от американците употребяват витамини и минерали и повече от половината използват някакъв вид хранителна добавка. Но, знайте, че умереността е ключът в употребата им. Добавките имат за цел да подпомагат самата храна, а не да я заменят.
Може да се нарекат хранителна застраховка за възрастните, тъй като съдържат 100% от препоръчителния дневен прием, лесни, удобни и икономични от към бюджет. Винаги се консултирате с вашия лекар за индивидуални съвети , ако искате да отидете извън тези препоръчителните насоки. И не забравяйте, че когато става дума изцерителната сила на витамините, минералите или други добавки – звучи прекалено хубаво, за да е истина на 100%.

 

Реклама