Тиамин

Тиаминът е водно-разтворим витамин В-комплекс, по известен като витамин B1 или аневрин. Тиаминът се изолира и се характеризира през 1920 година на миналия век и по този начин е един от първите органични съединения, които са признати като витамин.
Тиамин участва в редица телесни функции, включително на нервната система и функционирането на мускулите, контролирането на дебитът на електролити в клетката. Участва при множество ензимни процеси, въглехидратния метаболизъм и производството на солна киселина (която е необходима за правилното храносмилане). Тъй като има много малко тиамин като резерв в тялото, той може да се изчрпа бързо за 14 дни, ако не се приема с храната или чрез добавка.

Тежка хронична недостатъчност на тиамин (beriberi) може да доведе до потенциално сериозни усложнения, свързани с нервната система, мозъка, мускулите, сърцето и стомашно-чревната система.

Симптоми
* Трудности при ходене
* Загуба на усещане (чувство) в ръцете и краката
* Загуба на мускулна функция или парализа на долните крайници
* Умствено объркване / трудности с речта
* Странни движения на очите (нистагъм)
* Повръщане
* Недостиг на въздух
* Увеличена сърдечна честота
* Подуване на долната част на краката

Следните тестове могат да се извършват:
* Кръвните тестове за измерване на количеството на тиамин в кръвта
* Изследвания с урина, за да видим дали тиамин преминава през урината.

Възможни усложнения от дефицитът на тиамин:
* Кома
* Сърдечна недостатъчност
* Смърт
* Психоза.

Хранителни източници на тиамин са говеждо месо, бирена мая, бобови растения (боб, леща), мляко, ядки, овес, портокали, свинско месо, ориз, семена, пшеница, пълнозърнести зърнени храни и мая. В индустриалните страни, храни, направени с бял ориз или бяло брашно често се обогатява с тиамин, защото повечето от естествения тиамин се губи при преработката на храните.
Тиамин се използва като част от лечението на метаболитни нарушения, некрозираща енцефалопатия, карбоксилаза дефицит, енцефалопатия на Вернике, психоза на Корсаков и при алкохолна зависимост.

Подобни статии:
 

Реклама