Незаменимите витамини

Витамините и минералите са от съществено значение за организма. Без тях тялото не може да работи пълноценно и ефективно и така то страда. Има шест витамина и минерала, които са незаменими и жизненоважни за човека:

Витамин А

Този антиоксидант подобрява имунната система, подобрява зрението, намалява риска от сърдечно – съдови заболявания и може да забави стареенето на кожата. Но, витамин А може да бъде токсичен в големи дози (както всички такива), затова е много важно да взимате точната доза и да следите за това.
Препоръчителна дневна доза: 2300 международни единици (IU)
Най – добрите източници на витамин А са естествените – морков, пъпеш.

Витамини от В – групата

Осем витамина спадат към тази група, които спомагат за поддържане на метаболизма, мускулния тонус, бистрия ум. Най – важен за младите жени е B9 (фолиева киселина), която поддържа здрави червените кръвни клетки и предпазва от рак и вродени дефекти при плода през бременността.
Препоръчителна дневна доза фолиева киселина: 400 микрограма (мкг) и 600 мкг при бременни.
Естествени източници: Пълнозърнест хляб, аспержи, боб, ядки.

Витамин C

Въпреки че най – популярното му благоденствие е в борбата с настинките и грипните състояния, витамин C никога не е бил научно доказан, че действа срещу това. Но като антиоксидант се смята, че стимулира имунната система и помага за предотвратяване на сърдечно – съдови заболявания, пренатални проблеми и очни заболявания.
Препоръчителна дневна доза: 75 милиграма (мг)
Естествени източници: Цитрусови плодове, зеленчуци, броколи.

Витамин D

Витамин D може да бъде чудодейно лекарство. Този витамин може да намали риска от рак на гърдата с 50%, и с толкова да увеличи защитата от рак на яйчниците и диабет. Той помага за усвояването на калция и играе централна роля в мускулната функция.
Препоръчителна дневна доза: от 1000 до 2000 IU
Естествени източници: Мляко, портокалов сок и сьомга са с най – голямо количество от витамина.

 

Реклама