Витамини и микроелементи стимулиращи имунната система

Адекватното хранене и приемане на необходимите за здравето витамини и минерали повишават бойната сила на имунната система. Имунните "войници" работят по много начини. Те повишават броя на белите кръвни клетки за имунната армия, за да воюват по – добре и да печелят битката срещу вируси и патогени.

Витамин С

Витамин С оглавява списъка на имунните войници по много причини. Това е доказано с много изследвания и проучвания. Добавките от витамин С не са скъпи за производство и този витамин може да се намери в много плодове и зеленчуци.

* Витамин С повишава производството на белите кръвни телца и антитела, също и нивата на интерферон, който предотвратява навлизането на вируси през кожата. Витамин С намалява риска от сърдечно – съдови заболявания чрез повишаване на нивата на HDL (добрия) холестерол, като понижава кръвното налягане и пречи на процеса, чрез които мазнините се превръщат в плака в артериите.
Вие не трябва да вземате в огромни количества витамин С, за да засилите имунната система. Около 200 милиграма на ден е достатъчно количество от храната.

Витамин Е

Този важен антиоксидант и имуностимулатор не е толкова известен колкото витамин С, но въпреки това той не е по – малко важен от него.
Витамин Е стимулира производството на естествените клетки убийци, тези, които търсят и унищожават микробите и раковите клетки. Витамин Е подобрява производството на B-клетките (имунни клетки), които произвеждат антитела срещу бактериите. Витамин Е намалява риска от сърдечно – съдови заболявания. В Харвардскотото училище за обществено здраве е направено проучване на 87000 медицински сестри. Давано име витамин Е и резултатите са впечатляващи – намаляване на риска от сърдечни атаки с петдесет процента.
Нормалното количество е от 30 до 60 милиграма всеки ден. Лесно се набавят от ядки, растителни масла и зърнени храни.

Каротеноиди

Бета каротин увеличава броя на белите кръвни клетки и Т-клетки, които се борят с вредителите. Той е мощен антиоксидант и изчиства излишните свободни радикали, които ускоряват стареенето. Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, като се намесва в процеса на отлагане на мазнините по стените на артериите. Един морков на ден може да направи всичко това. Бета каротина предпазва от рак, като стимулира имунните клетки, наречени макрофаги, за да произведат тумор-некротичен фактор, който убива раковите клетки.
Тялото превръща бета каротина във витамин А, което само по себе си има противоракови свойства и повишава имунната функция.

Биофлавоноиди

Те са от групата на фитонутриентите и подпомагат на имунната система да защитава тялото от вредители. Биофлавоноидите клетъчните мембрани срещу вредителите, които се опитват да се закрепят. Освен мембрана всяка клетка има микроскопични паркоместа, наречени рецептори. Замърсителите, токсините или микробите могат да паркират там и постепенно да проправят своя път в мембраната на клетката. Но, когато биофлавоноидите запълнят тези паркоместа няма как замърсителите на се настанят там. да има място за токсини за паркиране. Биофлавоноидите също така намаляват способността на холестерола да образува плаки в артериите и образуването на микроскопични съсиреци вътре в артериите, което може да доведе до инфаркт и инсулт. Изследвания са показали, че хора, които ядат повечето биофлавоноиди имат по – малко сърдечно – съдови заболявания.

Цинк

Този ценен минерал увеличава производството на бели кръвни клетки, които се борят с инфекциите. Той също така увеличава Т – клетки в борбата срещу рака и помага на бели кръвни клетки да освобождават повече антитела.
Твърде много цинк под формата на добавки (повече от 75 милиграма на ден) може да инхибира имунната функция. Затова е най – добре да го получаваме от храната от 15 до 25 милиграма на ден.

Чесън

Чесънът е мощен антиоксидант, който стимулира размножаването на белите кръвни клетки, повишава естествената дейност на Т - клетките и увеличава ефективността на производство на антитела. Това се дължи на съдържащата се серни съединения в него алицин и сулфиди. Чесънът може да предпази от рак, въпреки че доказателствата са спорни.

Селен

Този минерал повишава естествените клетки убийци. Най – добрите хранителни източници на селен са риба тон, омари, скариди, пълнозърнести храни, зеленчуци, кафяв ориз, яйчни жълтъци, извара, пиле (бяло месо), слънчогледово семе, чесън, бразилски орехи и агнешки котлети.

Омега-3 мастни киселини

Проучване установило, че децата, приемащи половин чаена лъжичка ленено масло на ден, са имали по – малко респираторни инфекции. Омега 3 мастни киселини в лененото масло и рибата (като сьомга, риба тон, скумрия) действат като имунностимуланти като увеличават дейността на фагоцитите, белите кръвни клетки, които унищожават бактерии.

 

Реклама