Прием на витамини при хронични белодробни заболявания

Приеман на витамини при хроничните белодробни заболявания могат да помогнат на цялостното здраве на тези, които страдат от това прогресивно и инвалидизиращо заболяване. Хроничните белодробни заболявания пречат на притока на въздух към белите дробове, и, за да стане хронично това се развива бавно в продължение на десетилетия, до възпаление, тогава излишната секреция от възпалението започва да свива дихателните пътища.

Как могат витамините да помогнат

Хранителната терапия често се препоръчва във връзка с традиционните медицински лечения, за подпомагане общото здравословно състояние на хронично страдащите хора и да облекчи тежестта на някои от тези симптоми.
Тъй като хроничното белодробните заболявания са възпалителни, високи дози от естествените противовъзпалителни средства могат да помогнат при намаляването и свиването на дихателните пътища. Това са Омега-3 мастни киселини, които са есенциални мастни киселини, те могат да помогнат в преноса на кислород и намаляване секрецията от възпалението. Витамини като фолиева киселина и други витамини от група В, витамин С и витамин D също имат противовъзпалителни свойства.
Често, при хора с хронични белодробни заболявания страда и храненето, защото не им достига въздух при самия процес на дъвкане, гълтане, а това е трудно. Недохранването често се превръща в проблем, защото отслабването води до по – тежки симптоми.
Влошаването на състоянието на имунната система е чест спътник на хронична обструктивна белодробна болест, оставяйки страдащият уязвим към бактерии, вируси, респираторни инфекции и пневмония. Сред витамините и минералите, които са полезни в подкрепа на имунната система са витамин А, витамин Е, витамин С и цинк.
Хората с хронични обструктивни белодробни заболявания използват голямо количество енергия само в процеса на дишането. Увеличаването на приема на здравословни мазнини, като зехтин, както и повишаване на протеина в диетата може да попречи на излишната загуба на тегло и да помага за поддържане на цялостното здраве.

Полезни храни в случая:

Естествените източници са най – желателни, за да се набавят необходимите витамини и минерали. Хубаво е да има три големи хранения на ден и две по – малки.

Естествените противовъзпалителни свойства на омега-3 мастни киселини могат да се вземат чрез добавянето на храни като риба, орехи, ленено семе, тиквени семки към диетата. Богати източници на фолиева киселина и други витамини от група В са пълнозърнестите храни, боб, черен дроб, млечни продукти, както и тъмно листни зелени зеленчуци. Също така, много хляб и зърнени продукти са обогатени с витамини от група В, а и тези храни съдържат мая, която е богат натурален източник на фолиева киселина.
Плодове, включително цитрусовите, диня, червени боровинки, ягоди, папая, киви и гуава са богати източници на витамин С, както и зеленчуци като броколи, червени чушки, карфиол, както и много други. Витамин D може да се получи чрез увеличаване консумацията на млечни продукти или рибни продукти, като сардини, скумрия и риба тон. Храни, богати на витамин Е са растителни масла, ядки, месо, яйца, птиче месо, бобови растения, боровинки, броколи.
Важно е да с отбележи, че витамините за това заболяване подпомагат главната терапия, а не са неин заместител. Въпреки това, хранителна терапия е обещаваща за облекчаване интензивността на симптомите при тези хора, които страдат от това инвалидизиращо заболяване, когато се използва в сътрудничество с белодробни лечения, предписани от лекарите.

 

Реклама