витамини за тийнейджъри

Много родители се чудят, кои за добрите витамини за техния тийнейджър? Подобно на децата и възрастните, тийнейджърите също трябва да вземат витамини. В действителност, тийнейджърите имат също толкова голяма нужда от хранителни вещества както през една бременност. Тийнейджърите трябва да вземат витамини, поради много причини. За начало, техните органи трябва да приемат необходимите минерали и витамини, за да се осигури здравословното им развитие. Те са подложени на значителни физически и биохимични промени в телата им, и така необходимостта от витамини се увеличава значително.
Тийнейджърите трябва да приемат мултивитаминни и минерални добавки всеки ден. Витамините работят по – добре, когато са взети заедно като едно цяло, а не като отделни добавки. Почти всички тийнейджъри имат много зает начин на живот затова е повече от добре да поддържат организма си здрав и правилно развиващ се.

Кои витамини трябва да приемат тийнейджърите

* В12 и фолиева киселина са задължителни, заради бързото развитие на синтеза на тъканите.
* Цинк, магнезий и калций са необходими за здрави кости и увеличаването плътността на костите.
* Витамин А, витамин С и витамин Е гарантират, че новообразуваните клетки функционират по здравословен начин.
* Витамин D и витамин В6 са необходими в по – големи количества в тази възраст за здрава скелетна система и правилен растеж на тъканите.
Тъй като количеството на калориите се увеличава, изискването за витамин В1, витамин В2 и витамин B3 също расте.

* През тийнейджърските години, цинка, желязото и калция често са с по – ниски нива, отколкото техните препоръчителни дажби:
* Витамин С и витамин А често са ниски.
* Много от тийнейджърите консумират твърде много рафинирани въглехидрати храни.
* Много от тийнейджърите консумират твърде много захар.
Като общо правило, те пропускат хранения и са склонни да ядат по – малко от колкото трябва. И затова са склонни да консумират вредни и нездравословни храни. Много тийнейджъри, особено момичетата, не получават достатъчно важни витамини и хранителни вещества.

Витамини за тийнейджъри

Момчета
Витамин А и цинк понякога се препоръчва за момчетата в тази възраст. Има много ползи на витамин А. Витамин А води битка със свободните радикали в тялото, а също и помага на имунната система и кожата.

Момичета
Тийнейджърките се нуждаят от много калций, витамин В6 и желязо. Витамин В6 участва в определени хормонални процеси на месечните неразположения. Освен това, покачващите се нива на естроген също така водят до необходимостта да се взема повече витамин В6. Недостиг на желязо може да настъпи при тийнейджърките, защото то се губи всеки месец от цикълът им. Калция осигурява здрави кости и помага за предотвратяване на остеопорозата на по – късен етап от живота им.

 

Реклама