Полезни витамини, за да сте заредени с енергия

Знанието на това кои витамин са добри за енергията ви може да помогне да балансирате диетата си и това да сведе до минимум умората, летаргията и общата апатия. Ако вече чувствате тези симптоми може да имате недостиг на един или повече от важните за енергията и тонуса ви витамини.
Кои са те:
Витамините от В групата са от съществено значение за производството и използването на енергията от организма. Тази група от осем витамина е от решаващо значение за избягването на умората, и те работят най – добре като координиран група, за да стимулират тялото. Те могат да помогнат в борбата с килограмите, защото ще ви дадат повече енергия за упражнения.

* В1 (тиамин): Витамин В1 укрепва имунната система на организма и повишава синтеза на невротрансмитери, така че мозъка, нервната система, включително паметта, могат да функционират по – ефективно. Кожата, кръвоносните съдове и метаболизма също се нуждаят от здрави количества тиамин.
* B2 (рибофлавин): Витамин В2 е отговорен за подпомагането на организма в произвеждането на енергия чрез разнообразни химични реакции. Той също така повишава ефективността на използване на кислорода, което позволява на клетките да функционират по – ефективно. Рибофлавина също облекчава артрит и дава една лекота при движението на хората, които се чувстват по – енергични.
* B3 (ниацин): Витамин B3, известен още като ниацин, помага за лечение на висок холестерол, които е отговорен за редица здравословни проблеми, които могат унищожат енергията на един човек.
* В5 (пантотенова киселина), витамин B5 е отговорен не само за енергийната връзка, заедно с другите витамини, но също така за укрепването на имунната система на организма. Ако тялото е болно, то изразходва голяма енергия за борба с болестта, а една здрава имунна система дава сили и енергиен хъс.
* В6 (пиридоксин): Този витамин помага за защитата на артериите на тялото и здравето на кръвоносната система. Без правилния приток на кръв, енергията на клетките е невъзможна, защото не получават достатъчно кислород, за да покрият енергийните нужди на тялото.
* B9 (фолиева киселина): Този витамин е отговорен за защита на артериите, и също играе роля в образуването на червените кръвни клетки. Червените кръвни клетки пренасят кислород към останалата част от тялото и са необходими за поддържането на енергийните нива на организма. Той е от много важно значение за бременните жени, за да предотвърти вродени аномалии.
* В12 (цианокобаламин), заедно с фолиевата киселина ефективно се абсорбира от тялото и следователно попълва енергийните си доставки.
* Биотин: Този витамин улеснява мазнините, както и метаболизма на протеини, процес, който е необходим в превръщането на храната в енергия.

Осемте витамини не са единствените хранителни добавки, които засилват вашата енергия...има и минерали:

* Желязо: Желязото е необходимо за производството на хемоглобин. Хемоглобинът е молекула в червените кръвни клетки, която транспортира кислород към останалата част на тялото, и следователно без адекватен прием на желязо с храната, могат да бъдат засегнати енергийните нива.
* Магнезий: Магнезият е критичен компонент от процеса на организма за производството на ATP – енергийната молекула. Магнезият помага за укрепването на костите.
* Цинк: Малки количества цинк са необходими във всяка диета, за да помогнат на организма да произвежда протеини. Белтъците са молекули и влакна, които съставляват косата, кожата, ноктите, мускулите и други части на тялото.

 

Реклама