Течен витамин С

Въпреки че много хора мислят портокаловия сок за течен витамин C, има много по – голям избор от него. Можете да намерите витамин C в тази форма и в специализираната за това търговска мрежа.
Витамин С е по – известен като цитрусов витамин, обаче, той е основна хранителна съставка и в други плодове и зеленчуци, като ягоди, спанак и папая. Ако ядете голямо разнообразие от храни, както е изобразено в хранителната пирамида, вие ще получите достатъчно витамин С и без помощта на портокаловия сок.
Знайте, че недостигът на този витамин може да ви донесе, така неприятната болест скорбут.

Това е заболяване, което е било доста разпространено сред моряците в далечното минало, поради ограниченото разнообразие на храната и липсата на пресни плодове и зеленчуци.
Шотландски хирург Джеймс Линд открил, че цитрусовите плодове могат да лекуват скорбут, но не е бил сигурен точно как става това. И това остава табу за медицината още няколко века, до 1932 г., когато дефицитът на витамин С е посочен като причината за болестта. Повечето животни не се развиват скорбут, защото те могат да създават свои собствен витамин С в организма си. Човекът и при човекоподобните маймуни обаче, липсва ензимът, необходим за синтезира собствен витамин. Поради това е необходимо да се получава от външни източници.

Ползи
Витамин С играе ключова роля в много телесни функции. Някои ползи включват:
* Антиоксидантни свойства
* Възстановяване на тъканите
* Засилване на имунната функция

Течен витамин С
Течният витамин С има много предимства пред останалите видове добавки на витамина:
* Тялото абсорбира много повече от витамина в течна форма, отколкото го прави в друга.
* Течните витамини направо попадат в кръвния поток.
* Течни витамини се понасят много по – добре от храносмилателният трак и не дразнят стомаха.
* Вие имате повече контрол над дозировката, отколкото с хапчета, и така можете да намерите точното ниво за вашият организъм според състоянието ви.

Дозиране
При много високи нива витамин C може и става токсичен. Токсичността обикновено се изразява със стомашно – чревни нарушения, като диария и спазми. А недостигът му включва симптоми като кървене на венците, синини и слаб имунен отговор. Тъй като е възможно да получите твърде много или твърде малко витамин С, препоръчителната доза от лекаря е най – безопасната и ефективна. За жените тя е 75 мг на ден и не повече от 2000 мг на ден. За мъжете 90 мг на ден до максимум 2000 мг дневна доза.
Пушачите трябва да получават повече витамин С, отколкото непушачите. Мъжете се нуждаят от най – малко 125 мг на ден, а жените – 110.
А според Линус Паулинг от институт в Орегонския държавен университет, бременните и кърмещи майки се нуждаят от по – високи нива на витамин С. Бременните жени се нуждаят от най – малко 85 милиграма на ден, а кърмещите от 115.

 

Реклама