Кобаламин и фолиева киселина

Кобаламинът и фолиевата киселина са свързани в това, че те са взаимнозависими и дефицитът или излишъкът в един от тях може да повлияе на нивото на другият. Например, един човек с ниски нива на кобаламин може да развие дефицит на фолиева киселина. Важно е да се получат адекватни нива на кобаламин, както и на фолиева киселина в тялото ни. Консумирането на големи количества фолиева киселина, независимо дали естествено от храната или под формата на добавка могат да скрият съществуващ недостиг на кобаламин чрез коригиране на симптомите за това, които иначе биха били явни.

Витамин B-12 е общо наименование за Кобаламин. Той е на разположение в продукти от животински произход, като например риба, домашни птици, месо, яйца и млечни изделия. Също така е добавен в някои зърнени култури и хляб, и се намира в най – основните постановки на витамините. Препоръчителната дневна доза на кобаламин е 2,4 микрограма (мкг) дневно.

Повечето здрави хора в развитите страни имат достатъчен прием на кобаламин. При по – възрастните хора и хората, които имат проблеми с усвояването на хранителни вещества чрез храносмилането, като например тези, които са с понижено ниво на киселинност на стомаха, чревни разстройства , и хора със злокачествена анемия, са изложени на повишен риск от неговият недостиг. Смята се, че между 1,5 и 15 на сто от населението на развитите страни нямат недостиг на кобаламин. Симптомите на недостиг на кобаламин включват умора, запек , загуба на апетит, загуба на тегло, слабост и мегалобластна анемия, състояние, при което червените кръвни клетки са по – големи от нормалното. Дефицитът обикновено се лекува с В -12 инжекции, за да се избегнат проблеми с усвояването.

Фолиевата киселина е водоразтворим витамин B 9. Синтетична версия се нарича фолиева киселина . Фолиевата киселина се намира в зеленолистните зеленчуци, както и други зеленчуци като бамя и аспержи , плодове като пъпеши и банани, леща и други бобови култури, гъби, портокали и доматен сок. А дефицита на фолиева киселина може да доведе до мегалобластна анемия, както и увеличение на аборти и вродени дефекти.
Адекватните нива на фолиева киселина намалява хомосистеиновите нива в кръвта, помага на организма да произвежда червени кръвни клетки.
Физическите симптоми, които могат да показват дефицит и на двата витамина включват необяснима умора, слабост, виене на свят, или възпаление на устата и езика .
Прави се кръвен тест, за да се определи дефицита на кобаламин както и същият за фолиева киселина.

 

Реклама