Предозиране с витамин Е

Предозирането с витамин Е може да бъде много вредно.
Въпреки, че витамин Е е от съществено значение за нашето оцеляване и здраве, когато прекалим с него това води до потенциална токсичност.
Витамин Е е мастно разтворими витамин. Има много интересни факти за него. Той е антиоксидант и е от съществено значение за плодовитостта и възпроизводството на човека. Витамин Е също така предотвратява разграждането на тъканите на тялото.
Има много източници на витамин Е от храната. Алфа – токоферол е най – важният вид на витамин Е за хората. Той предотвратява окисляването от свободните радикали, като същевременно защитава клетъчните мембрани и тялото от LDL (лошият) холестерол в организма. Това е особено важно, тъй като окисляването на LDL холестерола могат да предизвикат сърдечни удари и инсулти.

Алфа – токоферол е много важен, защото той помага за предотвратяване от съсирването на кръвта. Но когато се приема във високи дози, витамин Е става потенциално токсичен и може да наруши съсирването на кръвта и да повиши риска от кръвоизлив.

Витамин Е и взаимодействието му с лекарства

Витамин Е може да бъде много вреден, когато се приема в комбинация с някои лекарства. Прилагането на твърде много витамин Е, може потенциално да увеличи разреждането на кръвта. И ако приемате антикоагулантни медикаменти е важно да знаете това – не приемайте и витамин Е заедно с тях.

Симптомите на предозиране с витамин Е

* Мускулна слабост
* Гадене
* Умора
* Виене на свят
* Диария
* Безпричинно кървене

Предозиране с витамина се среща много рядко. Тъй като витаминните добавки стават все по – широко разпространени в развитите страни, а рискът се увеличава, защото хората често приемат повече отколкото на тялото му трябва.
От 400 до 600 милиграма на ден обикновено могат да бъдат взети, без да навредят по някакъв начин. Рискът от кървене е значителен риск за токсичност от витамин Е, но това обикновено не се случва, освен ако хората са като антикоагулант или на дневни дози над 1000 милиграма.

Проучвания при животни са показали, че големи дози витамин Е могат да се намесят в действието на други мастно разтворими витамини и в тяхното усвояване от организма. Изводът е, че приемането на големи количества витамин Е може да доведе до недостиг на други важни витамини като витамин D, витамин К и витамин А.
Добавките с витамини са огромен бизнес. Въпреки, че фолиевата киселина може значително да подобри здравето, има малка или никаква връзка между добро здраве и здравите индивиди, които приемат витаминни добавки. Повечето възрастни в развитите страни могат лесно да получават достатъчно витамин Е чрез яденето на добре балансирана храна.

 

Реклама