Инжекции с витамин К

Инжекции с витамин К рутинно се прилагат при новородените още в болницата след раждането им. Защо това е необходимо? Всяка жена която възнамерява да забременее или вече е бременна трябва да е запозната с алтернативите на рутинните инжекции на бебето й с витамин К след това.

Забравеният витамин

Витамин К е често наричан забравеният витамин, защото много хора са съсредоточени само върху приема на витамин С и витамин Д, като цяло. Витамин К всъщност има три форми, всяка с малко по – различна функция от другата.

Витамини К1 и К2 се получават чрез растителните храни като зеленолистни зеленчуци и са направени от "приятелските" бактерии в стомашно – чревната система на човека. Витамин К3 е дело на лабораторията, това е синтетичен заместител, точно тази форма – K3 е инжекционната.
Витамин К помага на кръвта да коагулира или да се съсирва. Но според д-р Джоузеф Меркола, който е защитник на холистично здраве, казва, че витамин К е важен и за предотвратяването на сърдечно – съдовите заболявания и изграждането на здрави кости.

Инжектиране на витамина при кърмачета

Бебетата се раждат с много ниски нива на витамин К. През следващите седмици и месеци от раждането си, нивото на витамин К естествено се покачва. Бебетата, хранени с кърма показват бавно покачване, за разлика от тези хранени с адаптираните млека.
Обичайна практика е на повечето конвенционални болници да се инжектира витамин К скоро след раждането на бебето. Нуждата от тези инжекции се среща на около 1 на 10 000 бебета, при които няколко дни или седмици след раждането, мозъкът започва да кърви. Което причинява трайни мозъчни увреждания. Това е много рядко заболяване, което изисква освен навременни мерки, а и превантивен контрол. За да се предотврати това в някои болници и страни, на бебета им се правят превантивни инжекции с витамин К. Лекарите няма как да знаят или да изследват, за да видят кои бебета сред хилядете раждания всяка година ще развие това състояние, така че всяко бебе се инжектира като предпазна мярка.

Безопасност

Изследвания, цитирани и от двата сайта на д-р Меркола обясняват, че има лека корелация между инжекциите с витамин К и повишението на детската левкемия, но връзката не е ясна и категорична все още. Докато бебето се развива в утробата, клетъчното делене настъпва бързо. След раждането, бързото темпо на клетъчното делене продължава много седмици напред, за да расте бързо. Смята се, че инжекциите с витамина могат по някакъв начин да увеличат този процент на делене на клетките, което води до левкемия.
По – безопасна форма е приемането на витамина през устата, той е в течна форма. Но и в двата случая това става след задължително консултиране с лекар.

 

Реклама