Колко витамин С има в портокала

Това е добър въпрос и повечето хора не знаят отговора. Тъй като за настинката и грипа трябва повече витамин C, а портокала е страхотен източник, трябва да знаете отговорът на този въпрос.

Та, колко витамин С има в портокала?

За да бъдем точни в един средно голям портокал има 45 мг витамин С. Това се равнява на около 75% от приетата дневна доза. Ако сте настинали несъмнено можете да превишите дневната допустима доза.

При ненужно предозиране витамин С може да разстрои стомаха и да предизвика диария, но една таблетка от 1000 мг два пъти дневно е напълно достатъчно за имунната ви система.

Един средно голям портокал казахме, че има 45мг витамин С, но това количество се влияе от условията на отглеждане и съхранение на плода. Така органично отгледаният портокал могат да имат повече количество витамин С от стандартните портокали. Освен това едни портокали могат да имат повече витамин С когато са отгледани в дадена държава в сравнение с друга.
Но, ако сте решили да си набавяте витамина от портокалите няма да сгрешите. Няма по – добър начин да си набавите витамините от плодовете и зеленчуците, защото няма опасност да има предозиране от естествените източници.
Това е още една голяма причина да се храните здравословно.
Дори ако пиете пет чаши портокалов сок на ден, вие все още ще бъде много далече от предозирането с витамин С.

 

Реклама