Храни богати на витамин С

Здравословният начин на хранене трябва да включва изобилие от храни с високо съдържание на витамин С, и за щастие, това е лесно да се направи, тъй като голям брой от храните са богати на този важен хранителен елемент.
Витамин С е водоразтворима хранителна добавка необходима за ремонта и поддържането на клетките и костите, както и за борбата с инфекциите, подобряването на холестерола и понижаване риска от рак и сърдечно – съдовата система.

Съществуват рискове, свързани с поема прекалено много витамин С  чрез капсули, таблетки или хапчета. Предозирането му  може да има няколко неблагоприятни последици, включително главоболие, диария, гадене и безсъние. Изследванията показват обаче, че поглъщането на допълнително витамин С чрез храната рядко води до токсичност. Т.е. храната е най – безопасният начин да си набавяте този важен витамин.

Много плодове и зеленчуци са богати на витамин С. Докато правилната дневна доза варира от 40 до 120 милиграма на ден в зависимост от здравето на индивида, възрастта и метаболизъм - някои препоръки, могат дори да бъдат по-високи от 1000 милиграма – ето и някой храни, които ви доставят 10% от препоръчителната дневна доза на витамин С:
* Сладък червен пипер звънец
* Магданоз
* Броколи
* Карфиол
* Ягоди
* Зелените Горчица
* Папая
* Грейпфрут
* Kиви  
* Портокали
* Пъпеш
* Зеле
* Домати
* Малини
* Целина
* Спанак
* Ананас
* Диня
* Зелени лимони  
* Боровинки
* Гуава

Точната доза на витамин С във всеки плод или зеленчук зависи от много фактори, включително как го консумирате (суров или преработен) и съхранявате, размерът му, и т.н.  Като цяло, добре узрял продукт е с най-високо ниво на витамин С.
Допълнителни храни, които са добър източник на витамин С:
* Босилек
* Лют червен пипер
* Моркови
* Чесън
* Кайсии
* Сладки картофи
* Риган
* Чили пипер
* Банани
* Ябълките
* Цвекло
* Гъби
* Круша
* Грозде
* Авокадо
* Манго
* Репички

С такова голямо разнообразие от храни с високо съдържание на витамин С, е лесно да си подготвите вкусна и разнообразна храна, която да отговаря на изискванията на тялото.

 

Реклама