Храни богати на витамин К

Списъкът на храните с високо съдържание на витамин К може да ви бъде много полезен и то за хора, които вземат разредители на кръвта. Така те ще знаят кои храни трябва да избягват или ограничат.
Най-важната функция на витамин К е, че той помага при съсирването на кръвта. Това става чрез сложна химическа реакция, която превръща протромбина в кръвта на тромбин. Резултатът от тази реакция е образуването на кръвен съсирек, който не позволява кръвоизлив. Поради тази причина хората, които са на разредители (антикоагуланти) са инструктирани да се ограничават в своя прием на витамин К.

Витамин К се формира от чревни бактерии, но допълнително витамин К трябва да си осигурим и ние чрез храната. Той често се среща в зелено листните зеленчуци, но следния списък от храни с високо съдържание на витамин К ще ви улесни в зависимост от специфичните ви нужди.

Списък на храните с високо съдържание на витамин К
Зеленчуци с високо витамин К
* Люцерна
* Зелено цвекло
* Брюкселско зеле
* Зеле
* Морски водорасли
* Спанак
* Зелената ряпа
* Аспержи
* Броколи
* Глухарче
* Цикория
* Марули
* Бамя
* Лук
* Грах
* Магданоз

Сушени подправки
* Босилек
* Люспи от целина
* Кориандър
* Майорана
* Риган
* Магданоз
* Мащерка

Други храни, съдържащи витамин К
* Рибено масло
* Черен дроб
* Мляко
* Сините сливи
* Соя
* Кисело мляко

Недостиг на Витамин К
Недостиг на витамин К се среща рядко при хората, но е често явление при новородените и при хора с чревни проблеми и такива приемащи дълго антибиотици.

 

Реклама