Най - полезните витамини и минерали за мъже

Най – полезните витамини и минерали за мъжете се различават от тези за жените. Защото те биологично се различават от жените, затова имат нужда от други витамини.
Мъжете имат нужда от определени витамини и минерали, които поддържат тялото им здраво и силно, затова ето най – важните:

Бор

Борът е минерал, който се съдържа в много хранителни добавки, но препоръчителната дневна доза е 3 мг. Той подпомага паметта и концентрацията. Борът също така е превенция срещу рака на простатата. А ако искате да го получавате по естествен път яжте всекидневно бадеми и стафиди.

Калций

Мъжете се нуждаят от много повече калций, отколкото жените – от около 1000 мг на ден. Ако консумирате по три порции млечни продукти на ден, вие вероятно няма да имате нужда от добавка с калций. Ако сте пушач, това може да възпре усвояването на калция, така, че може да се наложи да вземате малко повече от допустима дневна доза.

Хром

Хромът помага за изграждането на мускулите, но той също така помага и за предотвратяване на хипогликемията. Препоръчителната дневна доза хром е 35 мкг. Ако сте с наднормено тегло или имате диагностициран диабет, посъветвайте се с вашия лекар за това колко хром ви е нужен в случая.

Креатин

Мъжете, които искат да построят силна мускулна маса трябва да взимат креатин като добавка към своят хранителен режим. Според последните изследвания креатинът спомага за увеличаване на паметта, както и, разбира се качва мускулна маса и сила.

Фолиева киселина

Жените се нуждаят от по – големи количества фолиева киселина, докато са бременни, но и мъжете трябва да приемат по 500 мкг фолиева киселина на ден, за да се намалят риска от деменция и загуба на паметта. Фолиевата киселина също спомага за подобряването на притока на кръв към тялото и мозъка. Това може да намали риска от инсулт и инфаркт.

Витамин Е

Витамин Е е антиоксидант. Той намалява мускулните увреждания, след тренировка. Освен това витамин Е намалява риска от сърдечни заболявания, рак и др., защото антиоксидантите намаляват свободните радикали в кръвта.

Глюкозамин

Глюкозамин може да помогне за възстановяването на хрущяла около ставите, който също страда след тренировка. Той намалява болката в ставата, при артрит и травми от спорт.

Желязо

Желязото е много индивидуална добавка, която трябва да се взима след специално предписание на лекар. Високите количества желязо не са здравословни за сърцето на човека. Затова то се взима под лекарски контрол задължително.

 
Как с какво и защо да се храним ? Рационално хранене Храненето е жизнено необходимо за изграждане на човешкото тяло и за...
Митове за суплементите Хранителни добавки са продукти, които са предназначени да допълват...
Соеви аминокиселини - плюсове и минуси Дали при соевите аминокиселини има повече рискове, отколкото ползи...

Реклама