По систематичната номенклатура въглехидратите се наричат глуциди.За въглехидратите
Въглехидратите много лесно се преработват в енергия, така че са основен енергиен източник за човешкото тяло. Както подсказва и самото наименование “въглехидрати”, те са съвкупност от въглерод(C), водород(H) и кислород(О) .
Въглехидрат е всеки член на широк клас от естествени хранителни вещества, който включва захари, скорбяла и целулоза. Въглехидрати са захарни компоненти, които се синтезират от зелени растения (и някои други организми) когато са изложени на светлина. Този процес на “произвеждане” на въглехидрати се нарича фотосинтеза.
Въглехидратите са макронутриенти – най-общо: храни, от които имаме нужда в относително големи количества за разлика от микронутриентите: витамини и минерали. Другите два макронутриента са протеините и мазнините.

Видове въглехидрати:
1. Въглехидратите могат да се класифицират според тяхната молекулна структура. Двата основни вида са:

Прости въглехидрати (“прости захари”). Такива са монозахаридите и дизахаридите(глюкоза, фруктоза, лактоза). Източници са захарта, сиропи, мед и др.;
Монозахариди(една захар) са глюкозата(декстроза), фруктозата и галактозата. Всички те с изключение на фруктозата са с висок гликемичен индекс, което означава, че приети те предизвикват рязко покачване на кръвната захар. Глюкозата е основната форма на захар в човешкия организъм. Най-често срещан източник на глюкоза е захарта, на фруктоза са плодовете и меда, а на галактоза е лактозата в млякото. След обработване в черния дроб фруктозата и галактозата се конвертират в глюкоза, която е основен източник на енергия в човешкия организъм;
Дизахариди(две захари) се срещат като захар, лактоза и малтоза. Те също са с висок гликемичен индекс. Захарта е съвкупност от глюкоза и фруктоза. Лактозата идва от млякото и представлява глюкозата и галактоза. Лактозата е със сложна молекулна структура и някой хора не могат да усвояват правилно.

Сложни въглехидрати са олигозахаридите и полизахаридите. Те са или нишестета(скорбяла), или несмилаеми диетични фибри. Това са картофи, ориз, зеленчуци, овесени ядки и др. Сложните въглехидрати са богати на витамини и минерали.
- Олигозахариди(няколко захари) са сложни въглехидрати с от 3 до 6 прости захари(монозахариди). Повечето от срещаните в природата олигозахариди са в растенията(бобените и зърнени култури). Те са с нисък гликемичен индекс и помагат за поддържане на стабилни нивата на кръвната захар, когато се приемат с храната;
Полизахариди се повечето естествени въглехидрати(скорбялата).
2. Въглехидратите често се разделят на захари, скорбяла и фибри. Обикновено захарите са прости въглехидрати, докато скорбялата и фибрите са сложни, обаче фруктозата е прост въглехидрат, но действа като сложен.
3. Въглехидратите могат да бъдат разделени и спрямо това колко бързо се усвояват и колко бързо вдигат нивото на кръвната захар. Гликемичният индекс разделя храните, съдържащи въглехидрати на такива с висок, среден и нисък гликемичен индекс.
4. Въглехидратите могат да бъдат класифицирани и спрямо това дали са рафинирани, или не.

 
11 хранителни грешки Избягвайте тези 11 заблуди и ще спестите време, енергия и много нерви....
Отслабване с Равномерно балансирана диета (РБД) Това е хранителен режим, в който тялото използва предимно два вида...
Най - полезните витамини и минерали за мъже Най – полезните витамини и минерали за мъжете се различават от тези за...

Реклама