Режимът е базиран на дневен цикъл на хранене , включващ две фази  undereating - продължаващ през деня и Хранителният режим на д-р Ори Хофмеклер overeating - през нощта.
Undereating - ограничаване до ядене през деня само на сурови плодове и зеленчуци. Може също чай, супи и леки протеини ( варени яйца или йогурт).  Оvereating (буквално - преяждам  ) - ядеш колкото ти се яде от всички хранителни групи. Почва се със зеленчуците, после протеини и накрая мазнини. Ако все още сте гладни може да завършите храненето с нещо въглехидратно. Ако по - силно усещате чувството на жажда, отколкото глад, трябва да спрете, това означава,  че сте се нахранили.
По време на фазата на undereating, трябва да се минимизира консумацията на храна в предимно сурови плодове и зеленчуци, супи, и малки количества храни с  лек протеин. Фазата на undereating продължава през дневните (работни) часове.

То стимулира естествено (подходящите) нервната система да използва запасите, което подпомага за активно енергийно изразходване. През това време, тялото променя отрицателно енергийно салдо и затова е принудено да използва складираната мазнина за енергия.
Фазата на “overdereating” продължава през вечерните часове. Това е времето за основното ядене, когато може да се  ядат, каквото желаете и колкото желаете, от всичко групи храна, толкова дълго, колкото правилата на яденето позволяват.
Разчита се на биологичния механизъм на човешкото тяло, помогнал за оцеляването  през годините, в които съществува човешкият род, т.н. механизъм на оцеляване.  Той се задейства при опасност, психологически стрес, недостиг на храна. Когато се задейства помага на тялото да се справи със стреса, като гори мазнини и ги превръща в енергия, за по - успешно справяне със стресовата ситуация. Може да се провокира, чрез тази undereating фаза или, чрез правене на упражнения, най - добре двете заедно, за да се изгорят повече мазнини. Това е един вид постене през деня и приемане на основното хранене вечерта. Но това постене не трябва да продължава повече от 16/ 18 часа. След 18 - ят час, става опасно и предизвиква неблаготворен ефект в / у мускулите и хормоните.
Какво трябва да направите?
Увеличете енергията си през деня !
Тази диета е основана на принципа на “не храненето” през деня и храненето вечер, което е съобразено с естествения цикъл на организма. Храненето вечер стимулира парасинтетичната нервна система, което води до преработване и усвояване на хранителните вещества, спокойствие и релакс. Моментът на "не хранене" през деня пък стимулира други центрове в нервната система, които способстват за наличието на голям енергиен запас.
Успехът на тази диета се крие именно в съобразяването с биологичния часовник на всеки организъм. Храненето по всяко време, например закуска, обяд, следобедна закуска, пречи на нормалното функциониране на ендокринната и нервната система, защото цялата налична енергия се пропилява през деня, за да се усвои поетата храна. Заблуда е, че, за да сте енергични през деня, трябва да поемате храна. Когато организмът се храни с плодове и зеленчуци през деня, активизират се процеси на изгаряне на мастни клетки, детоксикация, организмът е принуден за използва личните си "мастни" запаси, за да протича метаболизмът както трябва, т.е. налице е процес на отслабване. Обратното, ако се храните през деня, този естествен процес се блокира и води до липса на енергия, сънливост, умора.
Има индекс, според който се изчислява колко калории са ти нужни, от дневната нужда изкарваш 500 калории и се получават калориите които трябва да приемаш. Този индекс можеш да намериш тук 
http://spidersport.com/weight-control.php#2
По въпроса с броенето на часовете:
С две думи: има едно ядене на ден и то е вечер. Ако през деня сте яли плодове и зеленчуци, а вечер се нахраните нормално, няма нужда да се броят никакви часове. Лошото идва когато изпуснете вечерното ядене, тогава "undereating" става повече от 16/ 18 часа, което не е добре за метаболизма.
В крайна сметка, броенето започва след като поетата храна се усвои, което предполага 8 -12 часа. Ако вечерята е в 9 вечерта, тя ще се преработи най - късно до 9 сутринта, през което време ние сме спали, от сутринта от 9 започва броенето на 16/ 18 часа. Т.е.  ако си се нахраните вечерта, няма да пресрочите тези максимуми.

Правила на храненето
Започнете с по - леки храни и продължете с "по - агресивни" храни т. е. салата, зеленчуци и протеини, като първи храни, и накрая завършете със карбидна храна (яйца с овесено брашно, яйца с ориз - има рецепти в сайта.
Използвайте всички вкусове, подправки, аромати и възможности за "цветове" във вашето основно ядене.
Престанете да ядете когато вие се чувствате много по - жадни от колкото гладни.

Десет заповеди на режима  
“Undereat” през деня
“Оvereat” –  основно ядене през вечерта
Снабдете вашето тяло с всички съществени храни (витамини, минерали, аминокиселини, пробиотици)
Поставете всички вкусове, аромати и възможни цветове във вашите хранения
Минимизирайте поемането на месна храна за няколко дни
Редувайте дни с високо- протеинни, високо - мазнинни и  високо - карбидни храни
Избегнете храни, съдържащи хормони, пестициди, добавки на химикали, захарни, алкохол, изкуствени подсладители и фруктоза
Не яжте самостоятелно карбохидратни храни
Избегнете погрешни комбинации от храна, такива, като :
Зърнени и захар
Нишесте, мазнина и захар
Ядки и зърнени
Карбиди и алкохол
Правете упражнения редовно по време на фазата “undereating”.
 
От сутринта до обяд:
Вода. Изпийте поне една чаша вода след ставане. За предпочитане 2 (може с резен лимон или портокал)
Кафе или чай
Плодове: свежи и сурови
Сокове: прясно изцедени от плодове или зеленчуци - от блендер или сокоизтисквачка (не бутилирани)

От обяд до вечерта:
Кафе или чай
Плодове: свежи и сурови
Сокове: от прясно изцедени зеленчуци (напр. моркови, цвекло, магданоз) или пресни плодове (напр. портокали, грейпфрути, ягоди, боровинки)
Рибна супа

По време на адаптационния период:
Зелена салата
Чисти протеини: сашими, яйца, пилешки гърди, риба, миди, кисело мляко (обезмаслено или нискомаслено), сирене, или протеин на прах. Не смесвайте протеините: яжте от един вид за деня.
Сурови ядки: за предпочитане бадеми

Вечер:
Яжте колкото искате от всички групи храни (протеини, мазнини, въглехидрати), но следвайте реда на приемане:
1. Салата от зелени листни зеленчуци
2. Продължете с протеини (пилешки гърди, пуешки гърди, миди, риба, сирене, яйца), сварени зеленчуци (напр. броколи, карфиол, моркови, гъби, патладжани, зеле)  и мазнини (напр. маслини, зехтин, авокадо, масло)
3. Завършете с въглехидрати (напр. ориз, картофи, царевица, ечемик)
4. Спрете да се храните след като се почувствате повече жадни, отколкото гладни.

 
Риболовна диета на Еди Робинсън Пред състезателната диета е гадна. И стига глупости, че диетата можела...
Най - полезните витамини и минерали за мъже Най – полезните витамини и минерали за мъжете се различават от тези за...
Ниско захарна диета Диетата ви помага да: Избягвате празни калории, както повишавате...

Реклама