Антибиотици и противозачатъчни хапчета

Разбирането на връзката между антибиотиците и противозачатъчните хапчета е от съществено значение ако искате да избегнете нежелана бременност.

Антибиотици и противозачатъчни: факт или измислица?

Доста жени са констатирали как пеницилина намалява ефективността на контрацептивите които вземат. Въпреки това, според клиниката Майо, водеща сред клиниките по здравеопазване, след голям набор от проучвания са доказали, че антибиотиците причиняват големи смущения на противозачатъчното хапче.

Само един антибиотик – рифампин, показва, безпрецедентна загуба на ефективност на контрацептивното хапче.

Разбира се, малък процент от жените могат да изпитват понижена ефективност с употребата на други антибиотици, така че лекарите обикновено посъветва всички жени да не се уповават на надеждността на противозачатъчните хапчета когато са на антибиотици.
Антибиотиците се смята, че се намесват в метаболизма на противозачатъчни хапчета, които обикновено дават от 95 до 99 процента ефективност. Изследванията, показват, че ефективността се мени с много малко, като разликата е по – малко от 1%.
Въпреки че има различни степени за отделните антибиотици, има някои лекарства, които водят до намалена ефективност.

Медикаментите (антибиотици и други), които са посочени като причината за намалената ефективност на противозачатъчните хапчета са:

* Рифампин
* Пеницилин
* Амоксицилин
* Сулфонамидите
* Сулфаметоксазол и триметоприм
* Ампицилин
* Cotrimoxazole
* Тетрациклин
* Гризеофулвин
* Миноциклин
* Phenobarbitol
* Metronidazole
* Нитрофурантоин

Приемането на даден медикамент или антибиотик, който не е в този списък не означава, че няма да има намален ефект на противозачатъчните хапчета. Консултирайте се с вашия лекар, ако имате някакви въпроси относно ефективността им и тяхната съвместимост с антибиотиците.
Ако приемате някои от изброените антибиотици успоредно с противозачатъчни хапчета, лекарите препоръчват да използвате втория метод за контрол на раждаемостта, който да продължи една седмица след приключването им.
Винаги информирайте вашия лекар, ако приемате някакви лекарства по едно и също време с противозачатъчни. Фармацевтът може също да отговори на въпросите ви за лекарствени взаимодействия.

 
Как да накарате бившият си приятел да ревнува Инструкции: Стъпка 1: Излизайте повече с някой от близките му приятели....
15 неща, които никога не сте знаели за любовта Луди от любов Да, научно е доказано, че събитията, които се случват в...
Нещата, които мъжете забелязват в една жена ВЕДНАГА Има някои неща, които карат мъжете да те харесат на минутата щом те...

Реклама