Физически ефекти от лишаването от сън

Според Американска асоциация за съня, 47 милиона възрастни в САЩ не получават достатъчно сън и това ги излага на здравословен риск, който има физически отглас.
Лишаване от сън възниква, когато човек не спи достатъчно дълго (8 часа), за да позволи на тялото да се възстанови. Това може да доведе до сериозни физически ефекти с краткосрочни и дългосрочни поражения върху организма. Ако тялото постоянно получава твърде малко сън в дългосрочен план, могат да се появят живото застрашаващи състояния.

Краткотрайните физически ефекти

Повечето от нас са чувствали общите физични ефекти от недоспиването. Боцкащи очи и раздразнителност са едни от първите и най – чести такива. Чрез тест се отчитат и симптоми както неспособност за решаване на проблеми и взимане на решения, както и трудно заспиване. Хората, които не получават достатъчно сън могат да се разболяват по – лесно. С по – малко сън, тялото не произвежда достатъчно бели кръвни клетки, които се борят с вирусите и имунната система отслабва.

Дългосрочните физически ефекти

Затлъстяването е един от дългосрочните физически ефекти на безсънието. То се причинява, когато организма произвежда прекалено малко от хормона лептин. Лептина е това, което кара човек да се чувства сит след ядене и води до необходимостта да спре да яде. Ако тялото не разполага с достатъчно от този хормон, той постоянно ще е гладен за въглехидрати и ще преяжда. Този хормон се секретира по врем на сън.
Учени провели проучване на жени от болница в Бостън и установили, че жените, които спят по пет часа или по – малко имат по – висок риск от коронарна болест на сърцето.
А професионални организации за проучвания на съня от Денвър са открили, че възрастните хора са с 17 пъти по – застрашени от депресивни състояния, за разлика от тези, които се наспиват хубаво. Изследванията на професор по психиатрия в Харвард Робърт Стикголд отива дори по – далеч. Той доказва, че лишаването от сън води до отключването на психични разстройства като депресии, биполярно разстройство на личността и ADHD.

Други дългосрочни поражения върху здравето са:
* хипертония
* диабет

Най – добрият начин да избегнете физическите ефектите от лишаването от сън е да спите. Има няколко начина да получите пълноценен нощен сън, без използването на медикаменти.
Някои казват, че е полезно да се ляга в едно и също време всяка вечер и да се става също така. Защото това определя вътрешния часовник на организма.
Успокояващ ритуал преди лягане също помага за добрият сън.
Ако това не помогне е хубаво да посетите лекаря си, за да ви помогне.

 
Хронична болка може и води до проблеми със съня Националната Американска фондация за съня съобщава, че 2 / 3 от...
Какво пропускате когато не спите В днешно време хората в този напрегнат и забързан живот нямат време и...
Яжте, за да останете будни По този начин вие поддържате енергийните си нива и оставате ...

Още хороскопи

Реклама