Потрепванията по време на сън

Потрепванията по време на сън освен, че могат да ви събудят те са и признак за нарушение на съня. Какви са причините за потрепванията и какво може да се направи за тях?
Какво представляват?
Това са резки, неволни движения, които могат да възникнат по всяко време включително и докато спите. Движенията могат да бъдат временни и да не изискват лечение, но в някои случаи, неволевите движения може да е признак на медицински проблем. Няколко медицински състояния могат да доведат до тях по време на сън.

Видове на потрепвания

Проблемът с определянето на потрепването е труден да се опише. Някои казват, че това са мускулни спазми, други тикове и т.н., но в крайна сметка трябва да се установи източникът на неволевите движения, за да се лекува състояние правилно.
* Мускулните спазми са неволни контракции на мускулите, което води до тях.
* Крампите на краката по време на сън са често срещан проблем, който може да се окаже, че има нужда от лечение.
* Миоклонус са неволеви движения, които могат да бъдат причинени от внезапно напрягане или внезапно отпускане на мускул или група мускули.
* Тикове са повтарящи се движения, които са спонтанни и пулсиращи. Те са склонни да бъдат съсредоточени в определени области, а именно лицето, ръцете, торса, врата и раменете.
* Треморите са по не видими и леки от конвулсиите, спазмите и тиковете. Тези неволеви движения са ритмично треперещи движения, които имат много възможни причини.
Неволевото потрепване може да бъде неприятно, докато човек спи, защото то е равнозначно на стряскането и така се прекъсва съня. Какви са причините за сън потрепвания?

Причини за възникване на спазми по време на сън

Определянето на вида потрепвания е много важно, за да сте наясно дали са незначителни или изискват медицинска грижа. Съществуват безброй причини за тях. Най – честите са прекалена употреба на алкохол или лекарства.

Миоклонус по време на сън

Миоклонус се случва в началото на съня и това е проблем в първият етап на съня. Внезапното потрепване, което си стряскане ще ви събуди и трудно ще заспите след това. В някои случаи, повтарящият се миоклонус може да е признак на извършени медицински манипулации или разстройство на съня.

Периодично разстройство на движението на крайника

Периодичен нарушение на движението на крайника (PLMD) е нарушение на съня, което включва резки движения на крайника (като ритане), които траят до 30 секунди. Това разрушава съня. Пациенти, които са PLMD могат да изпитват умора през деня, въпреки че те не се будят всеки път.

Синдром на неспокойните крака

Синдрома на неспокойните крака е вид разстройство на съня, което може да доведе до потрепвания, докато спите. Движенията се случват, защото спящият има силно желание да се движи поради неприятни пълзящи усещания в краката или така нареченото изтръпване.

Лечението

Критичната стъпка при лечение на всеки проблем със съня е да се консултирате с лекар. В някои ситуации, може да се наложи да участват в изследване на съня, за да се определи точно конкретен проблем. По време на това проучване, техници използват устройства, които измерват движенията на тялото, включително фините потрепвания. Проучването може да помогне да се определи причината за внезапни движения и подходящото лечение за това. В някои случаи, движения спират и не се налага лечение или са случайни и не повтарящи се.

 
Ако падам по време на съм Падането на сън е израз на някаква тревога и притеснение. От колкото...
Говоренето на сън Говоренето на сън е парасомния известно като сомнилоквия (somniloquy)....
Нарушения сън може да доведе и до психични отклонения Естественият ритъм на човешкия организъм предразполага хората да...

Още хороскопи

Реклама