Централна сънна апнея

Централната сънна апнея е състояние, при които мозъкът не успява да каже на мускулите да се отпуснат и да позволят въздуха да навлезе през горните дихателни пътища. Това е много по-рядка форма на сънна апнея, особено в сравнение с обструктивна сънна апнея, която е състояние, при което е налице блокиране и ограничаване на въздушния поток. Около 10 процента или по-малко от хората, които страдат от сънна апнея страдат от тази форма на заболяването. Затова се казва централна, защото тук се намесва и мозъкът.

Симптоми на централна сънна апнея
* Някой е видял и чул, че дишането ви спира по необичайни модели на вдишвания и издишвания, докато спите.
* Затруднено поддържане на съня, често се будите.
* Събуждате се внезапно, обикновено придружено от задух.
* Умора през деня
* Будите се често от недостиг на въздух.
* Затруднено концентриране, проблеми с паметта през деня и други симптоми, предизвикани от недоспиване.

При някои пациенти състоянието им е предизвикано от неврологично състояние. В тези случаи могат да се появят замаяност при изправяне от легнало положение, проблеми с гълтането и скованост в различни области на тялото.
Ако имате тези симптоми на сънна апнея, потърсете лекар.

Централна сънна апнея

Какво я причинява?
Мозъкът не казва на мускулите в гърлото да се отпуснат и да пуснат свободно кислородният поток да достигне до белите дробове. Мозъка е изключително важен за регулирането на дишането, за сърдечният ритъм и всяка друга функция на човешкото тяло – той е главнокомандващият.

Тази липса на съобщение от страна на мозъка към мускулите на гърлото може да бъде предизвикана от:
* Идиопатична централна сънна апнея: Този специфичен вид сънна апнея е с неизвестни причини. Това често спиране на дишането и започване отново.
* Сърдечна недостатъчност: Тук вдишванията имат голяма амплитуда след, което намаляват до спиране. Често се среща при пациенти, които имат сърдечна недостатъчност или са прекарали инсулт.
* Медицински -индуцирана: Този вид сънна апнея може да бъде причинена от всякакво медицинско състояние, включително заболявания и травми, които се случват в тази част от мозъка, която контролира дишането. Това може да бъде породено от инфекции, наранявания в областта, тумори и дори дегенеративни нарушения на мозъка.
* Лекарствено - индуцирана: Друга форма на централната апнея е причинена от лекарства като оксикодон, кодеин, морфин и (или други), които причиняват дихателният процес да стане нередовен.

 
Сънища свързани с бременност Ако сънувате, че сте бременна това олицетворява онази част от вас и от...
REM съня Какво представлява REM съня? Тази абревиатура от английски означават...
Нарушения сън може да доведе и до психични отклонения Естественият ритъм на човешкия организъм предразполага хората да...

Още хороскопи

Реклама