Мозъка при нарколепсията

Изследванията на мозъка при хора с нарколепсия са много полезни за това да се разбере къде точно е неговата „повреда”. Нарколепсията е състояние при, което човекът заспива напълно неконтролируемо и изведнъж, той е постоянно умерен през деня и няма никакви спомени от това къде, как и защо е заспал.
Въпреки, че причините за нарколепсията са неизвестни, научни изследвания са открили друга ценна информация за състоянието, то е доста рядко срещано, но засяга доста неща като цяло.

Мозъчни изследвания при нарколепсията
Тъй като това е неврологично състояние логично е да се търси причината в мозъка и неговата дейност в тази насока. Лицата, които се намират в това състояние изпадат изведнъж в REM съня. Затова тези изследвания се стремят да открият причината и да я лекуват.
Мозъка при нарколепсията
Генетична предопределеност
Националният институт за неврологични и сърдечни заболявания в Сащ, предполага, че редица фактори допринасят за нарколепсията и нейните симптоми, тъй като тя е неврологично заболяване. А гените играят важна роля в състояние:

  • Комплексът HLA е регион, който се намира в хромозома 6, която се съпоставят с други гени за регулиране на някои аспекти на имунната система. Констатации показват, че хората, които имат алели в този комплекс (варианти форми на гените) са предразположени към с нарколепсия. Но само това не е достатъчно да предизвика това състояние. Повечето хора, които страдат от нарколепсия имат тези HLA гени варианти, но има и такива, които ги нямат а пак са носители на това състояние.
  • Дисфункцията на хромозома 12 може да попречи на невротрансмитерите, произведени в хипоталамуса. Невротрансмитерите са наречени "orexins" или "hypocretins". Те са активни, докато индивидът е буден. Точно тяхната дисфункция може да предизвика внезапен сън.
Мозъка при нарколепсията

Hypocretin и HLA
За да се разбере развитието на изследванията в мозъка при нарколепсията, трябва да се  разбере hypocretin и HLA и как те реално причиняват това нарушение в съня.

Hypocretin или Orexin

Научната общност разглежда Hypocretin или Orexin като равностойни. Училището по медицина Център за нарколепсия предоставя информация за тези неврони:

  • Те са разположени дълбоко в хипоталамуса.
  • Сравнително малко на брой клетки секретират orexin молекули.
  • Молекулите са изключително и само за хипоталамуса.
  • Те са свързани с под региона на хипоталамуса, отговарящ за регулирането на храненето на мозъка.

Може да разберете какви са ви нивата на hypocretins, чрез процедура с която ви вземат гръбначно - мозъчната течност. Няма как  от кръв или урина да се разбере, тъй като молекулите съществуват единствено в мозъка и в гръбначно мозъчната течност.

Мозъка при нарколепсията

HLA
Човешките левкоцитни антигени са  молекули, които регулират имунната система и гледат тя да работи правилно. Молекулите са сложни, с различни подтипове за различните лица Имунната система на всеки човек е уникална сама по себе си и различна, но тази разлика е много минимална. Мутации в HLA могат да доведат до автоимунни проблеми.
Появата на мутации в гена hypocretin (хромозома 12) се среща рядко, но много нарколептични мозъци имат по – малко неврони, които произвеждат hypocretin. Теорията предполага, както отбелязва "Вашингтон пост", че HLA неизправността може да предизвика имунната система да атакува невроните, които произвеждат hypocretin.
Няма тест за HLA, който се използва да потвърди нарколепсията, защото може да има алели и в лица, които нямат това състояние. Левкоцитите антигени могат да направят някои хора по податливи към нарколепсия, но те не са надеждни показатели във всички случаи.

Нарколепсия при животните
Изследванията за нарколепсията не се прилагат само и изцяло върху хората, а и върху животните. Учени са установили, че доберманите и пинчерите могат да бъдат нарколептици, освен това те показват и признаци на каталексия, внезапна загуба на мускулен тонус.

Други фактори водещи до нарколепсия:
Не всички лица страдащи от това състояние имат малформации на HLA и ниски нива hypocretin. Има и други фактори, които могат да им повлияят за това нарушение на съня. Ето и някои от тях:
    * Инфекция
    * Туморни образувания
    * Травма
    * Неврологични заболявания
    * Хормони
    * Токсини
    * Диета
    * Стрес

 
Физически ефекти от лишаването от сън Според Американска асоциация за съня, 47 милиона възрастни в САЩ не...
Типове сънища Дневни съновидения Научните изследвания сочат, че всички ние можем...
Преследване по време на сън Един от най – честите кошмари в съня ви е преследването без значение...

Още хороскопи

Реклама